Wing surfen leren op het Twiske

Wing surfen leren op het Twiske!

foil wing Twiske
Sup en Windsurf instructeur Johan van Eeden met de Foil Wing op het Twiske

De basis van Foil wing leren op het Twiske of de Westplas in Oostzaan. Foil wing is superleuk om te leren! Je zweeft letterlijk boven het water op een korte surfboard of supboard met een (hydro)foil eronder. Pas op. Dit is heel erg verslavend!!

Let op. Wij geven alleen les in de basis. Het leren wingen op een standaard sup. Je leert alle basisvaardigheden om later zelf de overstap te maken naar het wing foilen. Je leert bij ons dus niet het foilen*! Dit kun je echter later op eigen risico wel zelfstandig oefenen na je introductieles. Hoe dan ook. Het leren wingen op een sup is al ontzettend leuk!

Opbouw wing surfles:

De introductieles:

  • Uitleg materialen: Board, foil en wing/zeil en bescherming wetsuit en helm.
  • Theorie: Hoe hanteer je de wing/zeil, wat doet de foil, wat is de positie op je board, waar plaats je je voeten.
  • Praktijk: We oefenen eerst alles op het land. Als we de basis doorhebben gaan we het water op.
  • Je start met de ‘vleugel’ op een lange normale sup. Dit kan al bij windkracht 2. Als je door hebt hoe je kan sturen en hoogte lopen, dan stap je over op de korte foil sup, nog steeds zonder foil, maar wel al met de lange mast.
  • Na afloop van de les beschik je over de vaardigheden om zelf verder te oefenen met het wingen op eventueel een foilboard.
  • Les gaat al door vanaf een briesje wind! Dan kunnen wel al prima met een wing op de sups oefenen.

Waarom kunnen we niet het foil wing zelf leren?

*Helaas wordt het foilen niet door de verzekering gedekt. Zij vinden (in onze ogen onterecht) het risico op letsel bij lessen te groot. We leren je echter wel alle vaardigheden en veiligheidsregels zodat je later zelf veilig aan de slag kunt gaan met een foil board en wing.

Hoe dan verder na je introductieles?

Na je introductieles kun je zelfstandig verder oefenen. Je kunt bij ons op eigen risico een complete foil wing set huren. Dit kan ook alleen als je al bij ons je introductieles hebt gedaan!

Kosten priveles p.p. max 2 deelnemers:

  • 1 persoon: 1,5 uur introductieles 75,-
  • Bij 2 personen: 1,5 uur introductieles 55,- p.p.

Kosten huur foil wing set (Board, wing en foil):

  • 1 uur 45,-
  • Volgend uur 25,-

Wat is foil wing?

Surfen met een foil wing! Zweef over het water op een kleine sup met een hydrofoil in combinatie met een losse vleugel (wing). Het voelt als snowboarden in de poeder. Een heerlijk gevoel van vrijheid! Moeilijk? Nee! Binnen een aantal sessies is het te leren. Ook als je geen enkele kite of windsurf ervaring hebt. Geen lijnen zoals bij kitesurfen en geen vaste verbinding met je board zoals met windsurfen. Je hebt gewoon de wing vast in je handen welke met een veiligheidsleash vastzit aan je arm. De sup zit vast met een leash aan je benen. Het twiske is ideaal om het foil wing te leren. Meteen diep water en geen gemotoriseerd vaarverkeer.

Foil wing is mogelijk vanaf een knoop of 15. Ongeveer windkracht 4. Een beetje vlagerige wind is geen ramp. Als je eenmaal ‘op de foil’ staat blijf je eenvoudig en ook bij minder wind gewoon in de lucht. Je kan zelfs redelijk eenvoudig door secties met minder wind doorpompen met de foil. In het begin heb je vrij veel wind nodig om ‘op de foil’ te komen. Als je het vaker hebt gedaan heb je steeds minder wind nodig.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.