Foil wing les Twiske

Foil Wing les op het Twiske!

Foil wing les! Poeder rijden op het water…

Foil Wing les. Wing surfen leren op het Twiske of de Westplas in Oostzaan. Wij leren je de basis! Foil wing is superleuk om te leren! Je begint op een gewone sup. Heb je de wing door en kun je goed heen en weer varen, hoogte lopen, afvallen en draaien, dan kan je door voor je vervolgles. We pakken hiervoor een korte foil sup met mast maar nog zonder foil eraan vast. We gaan weer terug naar de basis en leren alles opnieuw. Hierna stoppen wij met lessen.

Wil je verder, dan kan je een foil supset huren, compleet op eigen risico, en oefenen. Wij zijn wel aanwezig om toezicht te houden en geven vooraf een korte theoretische basis foil instructie. Oefenen! Als het lukt zweef je letterlijk boven het water. Het voelt al snowboarden in de poeder. Gewichtsloos, geen weerstand. Dit is heel erg verslavend!! Ga uit van 1 les per bovengenoemde stap. We gaan echt pas verder naar de volgende stap als je hiervoor klaar bent. Let op alle lessen zijn compleet op eigen risico!

Je leert alle basisvaardigheden met de wing op een sup zonder foil, om later zelf de overstap te maken naar het wingen met een foil.

Let op. Wij geven alleen les in de basis. Het leren wingen op een standaard sup zonder foil!


Stap 1 | Introductie & Beginner sup wing les:

Foil wing les twiske
 • Uitleg materialen: Board, foil en wing/zeil en bescherming wetsuit en helm.
 • Theorie: Hoe hanteer je de wing, wat is de positie op je board, waar plaats je je voeten. Hoe stap je op. Hoe kan je sturen en draaien. Veiligheid: Hoe kom je terug als je afdrijft of in de problemen komt.
 • Praktijk: We oefenen eerst alles op het land. Als we de basis door hebben gaan we het water op. Oefenen!
 • Je start met de ‘wing’ op een lange normale sup. Dit kan al vanaf windkracht 2.
 • Les gaat al door vanaf een briesje wind! Dan kunnen wel al prima met een wing op de sups oefenen.
 • Introductieles kan als groepsles met besloten groep van max 4 deelnemers of als priveles geboekt worden.
 • Op afspraak

Aantal deelnemers: Het is in principe altijd een priveles of een les voor een besloten groepje. In principe vullen we de lessen op tot een max van 4 deelnemers. Dit scheelt iedereen in de kosten. Wil je echt een priveles voor jou alleen of je eigen groepje, geef dit dan expliciet aan bij je reservering.


Stap 2 | Vervolg sup wing les:

De vervolg wing les. Hier kun je bij aansluiten als je de basis op de gewone sup helemaal doorhebt. We leggen de lat nu een stuk hoger! Dacht je dat het makkelijk was? Nieuwe uitdaging!

 • Eigenlijk begin je weer helemaal opnieuw. 🙂
 • Alleen te reserveren als prive les met max 2 deelnemers.
 • Leren wingen op een korte sup met foilmast.
 • Nog steeds zonder foil!
 • We gaan verder waar je de eerste les bent gebleven.
 • Op afspraak vanaf 12 knopen wind

Aantal deelnemers: max 2


Stap 3A: Foil surf les achter de boot:

Als je nog geen enkele ervaring met een foil hebt adviseren wij je om contact op te nemen met een wakeboard school welke foil wakesurf lessen aanbiedt en daar een les(sen) te nemen. Pas als je doorhebt wat een foil doet en hoe het werkt kun je eventueel een Foilwing les met foil volgen. Zie stap 3B


Stap 3B: Wing les met foil:

De meeste interesse in het foil wingen komt van surfers die het echt willen leren en uiteindelijk voor deze sport kiezen. Als alternatief of aanvulling op windsurfen, kitesurfen, of gewoon als nieuwe sport uitdaging.

Wanneer kun je bij ons leren wingen op de foil:

 • Je hebt je eigen set aangeschaft en wil graag zo snel en veilig mogelijk goed leren wing foilen. Je kunt een priveles boeken en we helpen je met je eigen materiaal op weg.
 • Of… Je hebt beide lessen goed doorlopen. Je hebt je set zonder foil onder controle. Nu kun je bij ons een complete foil en wing set huren om dan zelfstandig te oefenen. Natuurlijk zijn wij hierbij aanwezig om tips te geven.
 • Je kunt al aantoonbaar foilen met een kite of windsurfset. Je begrijpt de werking van de foil. Je hebt een wing sup les gevolgd en bent in staat om goed heen en weer te varen op de korte sup met wing.
 • Foilen met de wing is geheel op eigen risico! Alle schade komt voor eigen rekening**.

Prijzen foil wing les:

Kosten introductie, beginner & vervolgles*:

Prive les of kleine besloten groep 1,5 uur:

 • 1 persoon: 75,-
 • Bij 2 deelnemers: 60,- p.p.
 • Bij 3 tot 4 personen: 50,- p.p.
 • In principe is het altijd een prive les. Maar als je het geen probleem vindt als er iemand aansluit, horen we dit graag. Scheelt dan ook weer in de kosten. Geef dit even aan bij reservering.

*vervolgles kan met maximaal 2 personen

Kosten huur normale sup met wing: informeer naar beschikbaarheid op de dag zelf. Ivm mogelijke lessen of andere activiteiten niet vooraf te reserveren.

 • 1 uur: 35,-
 • Volgend uur: 25,-

Kosten huur foilwing set (wingsup, wing en foil):

 • 1 uur 85,-
 • Volgend uur 45,-
 • Een complete foilwing set is een dure set. Het is high performance en kwetsbaar materiaal. Een complete set welke wij gebruiken kost al snel meer dan 3500 euro.
 • Een set huren is alleen mogelijk als je al een introductie en vervolgles hebt gehad.

Schade bij huur voor je foilwing les**:

Huren van een complete foilwing set is geheel op eigen risico. Vooral als beginner is er een behoorlijke kans om schade te maken. Alle zichtbare schades zullen in rekening worden gebracht aan de huurder. De huurder dient zich hiervan bewust te zijn.

Wat is foil wing?

Surfen met een foil wing! Zweef over het water op een kleine sup met een hydrofoil in combinatie met een losse vleugel (wing). Het voelt als snowboarden in de poeder. Een heerlijk gevoel van vrijheid! Moeilijk? Nee! Binnen een aantal sessies is het te leren. Ook als je geen enkele kite of windsurf ervaring hebt. Geen lijnen zoals bij kitesurfen en geen vaste verbinding met je board zoals met windsurfen. Je hebt gewoon de wing vast in je handen welke met een veiligheidsleash vastzit aan je arm. De sup zit vast met een leash aan je benen. Het twiske is ideaal om het foil wing te leren. Meteen diep water en geen gemotoriseerd vaarverkeer.

Foil wing is mogelijk vanaf een knoop of 15. Ongeveer windkracht 4. Een beetje vlagerige wind is geen ramp. Als je eenmaal ‘op de foil’ staat blijf je eenvoudig en ook bij minder wind gewoon in de lucht. Je kan zelfs redelijk eenvoudig door secties met minder wind doorpompen met de foil. In het begin heb je vrij veel wind nodig om ‘op de foil’ te komen. Als je het vaker hebt gedaan heb je steeds minder wind nodig.

Waarom is er niet een standaard les om het foilen met wing zelf leren?

Helaas wordt het foilen niet door de verzekering gedekt. Het risico op schade bij het leren foilen is vrij groot. Niet zozeer letsel schade, maar vooral schade aan het materiaal. We leren je echter wel alle vaardigheden en veiligheidsregels zodat je later zelf op eigen risico aan de slag kunt gaan met een foil board en wing.

Hoe dan verder na je introductie of vervolgles?

Je kunt na de introductieles eventueel een wing met sup bij ons huren om verder te oefenen. Heb je de basisvaardigheden goed onder de knie, dan bestaat de mogelijkheid om bij ons geheel op eigen risico** een complete foil wing set te huren (board, foil en wing) en zelf te leren foilen met de wing. Dit kan als je al bij ons je introductieles en eventueel vervolg lessen hebt gedaan op de gewone sup met wing, en hebt aangetoond dat je de basis wingtechnieken goed onder de knie hebt.

Ik heb al windsurf en of kite surf ervaring. Kan ik niet meteen op de foil?

Kort en krachtig… Nee! Onze ervaring tot nu toe is dat windsurf foilers het heel snel oppikken. Vaak al in de eerste les op de foil met wing weg kunnen varen. Normale windsurfers pakken het wingen heel snel op. Maar op de foil is toch wel even iets anders. Kitesurfers hebben weinig voordeel van het kiten, gevoel is toch behoorlijk anders. We hebben ook de eerste kite foilers gehad, maar deze hadden toch ook in het begin vrij veel moeite met de wing controle. Hebben ze de wing door, dan stonden ze vrij snel ook op de foil.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.